Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /homepages/0/d603038012/htdocs/clickandbuilds/sanatatea/wp-content/themes/blogger-base/functions.php on line 73
Importanța de a mânca bine - Sănătatea ta
Sănătatea ta Blog Importanța de a mânca bine

Importanța de a mânca bineimportanța de a mânca bine

Importanța de a mânca bine

Ce relație are alimentația cu sănătatea?

Astăzi, produsele alimentare este o temă care stârnește controverse și care este pe buzele tuturor. Progresele spectaculoase care au experimentat știința alimentară și nutriția în ultimele decenii relevă importanța unei alimentări adecvate ca una dintre cele mai bune forme de promovar sănătatea și bunăstarea fizico – emoțională.

Descoperirea nutriențiilor și rolurile pe care le au în organismul nostru ne-au permis să cunoaștem pe deplin multe dintre proprietățile alimentelor pe care până de curând a fost relativ intuită sau au făcut parte din înțelepciunea populară.

Progresele științifice ne introduc adânc în lumea de produse alimentare și relația pe care o au obiceiurile alimentare cu sănătatea. Fiecare studiu, fiecare anchetă, ne asigură că cea mai bună dietă este una care ia în considerare toate condițiile care ne caracterizează ca oameni educați într-o anumită cultură, cu obiceiuri alimentare specifice, gusturi, stare de sănătate, obiceiuri și idealuri, activitate fizică și stiluri de viață diferite.

Prin urmare, nu există nici un regim alimentar ideal care va servi pentru toată lumea, ci un criteriu universal în ceea ce privește tipul de alimente care ar trebui să fie consumate în dieta de zi cu zi, care pe de o parte asigură necesarul de energie și nutritive pentru toți oamenii care alcătuiesc o populație sănătoasă, și în al doilea rând, ajută la prevenirea anumitor tulburări și boli legate de dezechilibrele alimentare.

Ce înseamna expresia „dietă echilibrată“?

Una dieta echilibrata este una care include o diversitate suficientă de alimente în cantități adecvate, în funcție de caracteristicile fiecărei persoane (vârsta -copilăria, pubertatea, sarcina si lactanța-, sexul, compozitia corpului si ten …) și stilul de viață (activ, sedentari …) și asigură că cerințele de energie și substanțe nutritive de care corpul nostru are nevoie pentru a menține o bună stare nutrițională, de sănătate și bunăstare sunt acoperite.

La ce le punem numele de nutrienți?

Sunt substanțele utilizabile de către organism, care fac posibilă viața și le găsim distribuite inegal în produsele alimentare: glucide, grăsimi, proteine, vitamine și minerale. Apa si fibra nu pot nutri, dar ele joacă un rol foarte important pentru buna funcționare a organismului nostru.

Nutrienți îndeplinesc următoarele funcții:

 • Obținerea de ENERGIE necesară pentru a îndeplini funcțiile vitale (bătăile inimii, respirație, menținerea temperaturii corpului …), precum și dezvoltarea activității în general.
 • Carbohidrați: simpli (zaharuri) și complexe (amidon)
 • Grăsimi și lipide
 • FORMAREA y menținerea organelor, țesuturilor și a sistemului nostru de apărare împotriva agenților externi și a infecțiilor
 • Proteine: Complete (animale) și incomplete (vegetale)
 • REGULATE toate procesele care au loc în corpul nostru, astfel încât totul se execută cu armonie deplină
 • Vitaminele (solubil în apă B și C și -A liposolubile, D, E, K) și minerale.

Alimentele care nu trebuie să lipsească niciodată de la masa noastră

Nutrienții nu sunt distribuiți uniform în hrană. În fiecare aliment predomină un nutrient sau altul. Acest lucru a condus de a le clasifica în grupe în funcție de afinitatea nutrițională sau rolul principal pe care îl au în corpul nostru substanțele nutritive predominante în fiecare aliment.

Alimente care aparțin aceluiași grup pot fi interschimbabile, furnizate în cantități adecvate, deoarece acestea au aceleași proprietăți nutritive similare. Asta ne permite să variem dieta mult, fără a schimba în mod semnificativ compoziția nutrițională în dieta de zi cu zi. Nu trebuie să uităm că în unele grupuri diferențele se înregistrează în bază de grăsime și zahăr (integral sau lapte degresat, grăsime sau carne slaba, iaurt fara zahar sau cu zahăr …), ceea ce se traduce într-o mai multe sau mai puține calorii.

Piramida alimentară adaptată la populația Română

piramida alimentarăO piramidă alimentară adaptată la populația română. O dietă echilibrată ar trebui să includă alimente din toate grupele și în proporțiile corecte.

Piramida alimentară este o reprezentare grafică a unei recomandări de regim alimentar echilibrat.

Ceea ce ne spune este că baza dietei noastre ar trebui să fie alimente bogate in carbohidrati complecși: cereale, amidon și leguminoase (aproximativ jumătate din energia de care avem nevoie în fiecare zi ar trebui să provină din aceste produse), pe măsură ce avansăm spre vârf găsim alimente care trebuie să consumăm în cantitate mai mică sau de formă ocazională. La vârful sunt, prin urmare, grăsimi și alte alimente, cum ar fi zahăr, dulciuri, băuturi răcoritoare, unele prefierte etc. care urmează să fie consumate cu moderație.

Dar ce este o porție?

Cantități sau porții și tipuri de alimente pentru a consuma în funcție de nevoile de calorii ale fiecarei persoane. Ca un exemplu, prezentat mai jos este o dieta normocalorică, aproximativ 2.200 de kilocalorii pe zi, valabil pentru un adult cu o greutate de aproximativ 70 de kilograme ce desfășurarea activității fizice moderate (muncă sedentară, dar efectuează exercițiu de mers pe jos timp de o oră în fiecare zi).

Grup de alimenteNumăr de porții/zi1 porție este…..
 Lapte și produse lactate2
 • 1 pahar de lapte, 2 iaurturi sau petit suisse sau 80 g de brânză proaspătă sau 40 g cașcaval
Carne, pește și derivate 2
 • o friptură sau 2 ouă (aproximativ  120-150 g/porție
 • 3, 4 felii de șuncă sau parizer
 Cereale și legume Minim, 6
 • 1 felie de pâine (4 degete grosime) sau 4 felii te pâine prajită
 • 2/3 caston de cereale sau 5, 6 biscuiți simpli
 • Un bol de orez, spaguetti sau legume fierte
 • 2 cartofi de mărimea unui ou
 Verdețuri și salate 2-4
 • 1 bol sau o farfurie de salată
 • o farfurie de verdețuri fierte
Frute proaspete 
 • 1 sau câteva fructe în funcție de marimea lor sau un pajar de suc de fructe fără zahăr
Uleiuri și alte grăsimi 4-5
 • 1 lingură de ulei de măsline
 • 1 porție de margarină sau unt
 • 1 lingură de mayoneză
FRECVENȚA RECOMANDATĂ DE CUNSUM ALE ALIMENTELOR
ZilnicFiecare săptămâna, porții (p)
LACTATE, FRUCTE, VERDEȚURI, CARTOFI

CARNE 4-5

p/săptămână

PEȘTE 5-6

p/săptămână

OUĂ

<5 bucăți/săptămână

LEGUME

2-3 p/săptămână

OREZ 2-3

p/săptămână

 SPAGUETTI  2-4

p/săptămână

Lasă un răspuns